E M D R - dodatna nemedikamentozna metoda u liječenju u Poliklinici MKS

E M D R - dodatna nemedikamentozna metoda u liječenju u Poliklinici MKS

E M D R - dodatna nemedikamentozna metoda u liječenju u Poliklinici MKS

EMDR (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing)


Znanstveno dokazana, vrlo uspješna psihoterapijska metoda u liječenju niza emocionalnih smetnji, posebno onih traumatske prirode. 

 Metoda EMDR omogućuje brzu desenzibilizaciju traumatskih sjećanja i kognitivno restrukturiranje koje vodi značajnom smanjenju simptoma (emocionalni stres, ometajuće misli, anksioznost, flashback, noćne more).

EMDR je efikasna metoda u tretmanu PTSD i u usporedbi s drugim metodama ima najviši stupanj efikasnosti za tu dijagnostičku kategoriju. Efikasnost ove metode u tretmanu PTSP-a je potvrđena i u “Preporukama za kliničku praksu” Američkog psihijatrijskog udruženja (2004) te od Zdravstvenog nacionalnog sustava Velike Britanije (2005).

Istraživanja u kojima se proučavala efikasnost metode EMDR pokazuju da u prosjeku 3-6 seansi daje 77-100% remisiju PTSP-a kod žrtava pojedinačnih traumi, a 12 seansi je potrebno za žrtve višestrukih trauma kao kod npr. vojnika-povratnika iz rata.

Iako je u početku ova metoda bila korištena samo u tretmanu PTSP-a, u zadnje vrijeme koristi se i u tretmanu različitih psihičkih poremećaja kao što su drugi anksiozni poremećaji (npr. panični poremećaj s agorafobijom, različite fobije), zatim somatoformni poremećaji, poremećaji ličnosti, poremećaji raspoloženja naročito depresija te u tretmanu aspekata vezanih za samopoštovanje. EMDR se koristi za probleme iz prošlosti, sadašnjosti a i za željena ponašanja u budućnosti.

Metoda se bazira na pokretima očima (ili druge forme naizmjenične stimulacije lijevo/desno: naizmjenično tapšanje/lupkanje po desnoj i lijevoj ruci, zvučni signali u lijevom pa desnom uhu) zajedno sa slikom jedne scene traumatskog događaja, negativnim uvjerenjima vezanim za nju, emocionalnom patnjom i fizičkim senzacijama olakšavaju obradu informacije do njenog razrješavanja. 

 Poslije EMDR-a sjećanja se skladište sa slikom koja je manje prijeteća (ometajuća) s pozitivnim uvjerenjima i s adekvatnom emocionalnošću bez ometajućih fizičkih senzacija.

...

WORLD HEALTH ORGANIZATION (2013)
Guidelines for the Management of Conditions Specifically Related to Stress. Geneva, Switzerland: Author.
Trauma-focused CBT and EMDR are the only psychotherapies recommended for children, adolescents and adults with PTSD.

AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (2004)
Practice Guideline for the Treatment of Patients with Acute Stress Disorder and Post-traumatic Stress Disorder. Arlington,VA: American Psychiatric Association Practice Guidelines.
EMDR therapy was determined to be an effective treatment of trauma.

DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS AND DEPARTMENT OF DEFENSE (2004, 2010)
VA/DoD Clinical Practice Guideline for the Management of Post-Traumatic Stress. Washington, DC.
EMDR therapy was placed in the “A” category as “strongly recommended” for the treatment of trauma.

RANDOMIZED CONTROLLED STUDIES
24 randomized controlled (and 12 nonrandomized) studies have been conducted on EMDR in the treatment of trauma.

Izvor:

http://emdr.com/

http://en.remstim.com/

   Povratak na sve novosti