Ima li uzimanje antidepresiva smisla?

Ima li uzimanje antidepresiva smisla?

Ima li uzimanje antidepresiva smisla?

Kratki odgovor: naravno da ima smisla. Antidepresivi su lijekovi koji su spašavaju život, a što mogu potvrditi pacijenti koji su se izborili s teškim depresivnim epizodama i suicidalnim pulzijama. Nažalost, dostupne informacije danas na internetu su svakojake i u najmanju ruku zbunjujuće, posebno za one koji se ne osjećaju dobro i traže pomoć. Ne zaboravite da je internet prepun netočnih informacija i lažnih vijesti koje se šire "deset" puta brže od istine!!!

Antidepresivi su važni lijekovi u liječenju umjerenih i teških depresivnih epizoda. Kod umjerenih depresivnih epizoda se propisuju onda kada simptomi remete radno i socijalno funkcioniranje, a teškim epizodama su neizostavni. Antidepresive ne treba propisivati kod blažih depresivnih epizoda kod kojih je psihoterapija sasvim dovoljna i u većini slučajeva uspješna metoda liječenja.

Isto tako je važno razmotriti kakve stavove pacijent i inače ima o lijekovima, ako se izričito protivi uzimanju lijeka tada propisivanje lijeka nema smisla. Važno je jasno iskomunicirati s pacijentom njegove stavove o lijekovima.

Kao i svaki lijekovi, antidepresivi imaju nuspojave koje svaki pacijent mora čuti od svog liječnika koji ih propisuje, mora dobiti vrlo jasno objašnjenje što može očekivati posebno prva dva tjedna kada se može očekivati produbljivanje npr. anksioznosti. Svi antidepresivi imaju odgođeno djelovanje, znači njihov antidepresivni učinak možete očekivati nakon 2-3 tjedna.

Lijekovi se moraju početi uzimati postupno!

Antidepresivi se ne uzimaju doživotno!!! U vrlo rijetkim teškim i ponavljajućim kliničkim slikama pacijenti ostaju na tzv. terapiji održavanja. Postoje jasna pravila kako se lijekovi uzimaju i koliko dugo te na koji način se ukidaju. Prve depresivne epizode liječe se 6-12 mjeseci, ovisno o težini simptoma i nizu drugih faktora. Najbolji rezultati se postižu kada se uz lijekove primijenjuje i psihoterapija. Lijekovi se postupno moraju ukidati i u toj fazi pacijenti mogu očekivati tzv. diskontinuacijske simptome, koji ovise o vrsti antidepresiva koji uzimaju. O tome morate razgovarati s vašim liječnikom opće prakse ili psihijatrom. U pravilu su simptomi blagi i većina pacijenata ih ne osjeća.

Ukoliko se depresivne epizode ponavaljaju, posebno ako se radi o teškim depresivnim epizodama tada se prolongira uzimanje antidepresiva, odnosno oni se ponovno uvode u terapiju i uzimaju u dužem vremenskom periodu.

Antidepresivi ne rješavaju probleme koji nas okružuju nego su oni samo "štap/pomagalo" da kroz te životne faze lakše prođemo. Zato se uvijek preporuča i paralelna psihoterapija.

I na kraju, ne zaboravite, svatko će u svom životu imati barem jednu depresivnu epizodu, a svaka depresivna epizoda je prilika i poziv za promjenu!

Vaša psihijatrica,
Marija Kudumija Slijepčević

  Galerija fotografija - kliknite na sliku za povećanje
Za web
   Povratak na sve
POLIKLINIKA MKS
POVJERENJEM DO ZDRAVLJA
Ordinacija je otvorena 2013. godine s ciljem pružanja usluga u području mentalnog zdravlja.

Ideja vodilja u radu ove ordinacije je pristup čovjeku kao cjelini te orijentacija na zdrave resurse bez obzira postoji li bolest/poremećaj bilo kojeg tipa ili ne.
Zanimljivosti iz struke
NOVOSTI U POLIKLINICI
KONTAKT INFORMACIJE
POLIKLINIKA ZA PSIHIJATRIJU MKS

    Frankopanska 32
       43000 Bjelovar

   info@poliklinika-mks.hr

   +385 (0)99 43 45 430

FACEBOOK Facebook Poliklinika MKS
ONLINE KONTAKT