Važnost OMEGA-3 mas.kiselina u očuvanju mentalnog zdravlja i prirodni izvori    /    

Važnost OMEGA-3 mas.kiselina u očuvanju mentalnog zdravlja i prirodni izvori

LANENO ULJE I OMEGA-3 MASNE KISELINE

Laneno ulje se dobiva prešanjem (tiještenjem) sjemenki lana koristeći dvije glavne tehnologije:

Hladno prešanje gdje tijekom procesa temperatura, prema pravilniku, ne prelazi 49°C (1)
Toplo prešanje, koje je ako se želi povećati iskorištenje, vezano uz ekstrakciju organskim otapalom, najčešće heksanom.

Rezultat "hladnog" procesa je zlatno-žuta tekućina, vrlo blagog orašastog okusa. Radi visokog udjela trostruko nezasićene α-linolenske masne kiseline (ALA) – omega 3 masna kiselina - prilično je nestabilno i podložno oksidaciji u doticaju s kisikom, svjetlom i na povišenoj temperaturi. Kada reakcija krene, dolazi do raspada nezasićenih masnih kiselina, što rezultira peroksidima koji su gorkog okusa i otrovni.

Ne bi li se u najvećoj mogućoj mjeri ova pojava izbjegla i usporila, hladno prešanje predstavlja najbolji izbor sa nutritivnog stajališta kojim se čuvaju hranjive komponente.

Toplim prešanjem ovo nije moguće postići!

Dakle, kada smo dobili ulje na hladni način i podvrgli ga kemijskoj analizi saznali smo da sadrži (2):

Trostruko nezasićenu α-linolenske masnu kiselinu (ALA): 51.9 - 55.2%;
Zasićene palmitinsku (7%) i stearinsku masnu kiselinu: 3.4 – 4.6%;
Jednostruko nezasićenu oleinsku kiselinu: 18.5 – 22.6%;
Dvostruko nezasićenu linoleinsku kiselinu: 14.2 – 17%.

Od navedenih komponenti najzanimljivija je s nutritivnog gledišta omega-3-masna kiselina ALA.

Ne možemo dovoljno naglasiti kolika je njezina vrijednost u izgradnji i održavanju tijela učinkovitim i zdravim kroz mnoge metaboličke procese3.

Navedena masna kiselina sudjeluje u izgradnji gotovo svake stanice u našem tijelu, ugrađuje se u staničnu membranu. Ako redovitom prehranom ne unosimo dovoljnu količinu omega-3-masnih kiselina, organizam je „prisiljen“ koristiti one masne kiseline koje su mu na raspolaganju. Većina uobičajene prehrane je danas u našem razvijenom svijetu temeljena na rafiniranim proizvodima, gotovo posve osiromašenim omega-3-masnim kiselinama. Stoga ju moramo unositi iz drugih izvora, a laneno ulje je najbogatije od svih biljnih ulja, gotovo rekli bi „koncentrat“.

Jasno je da laneno ulje sadrži najviši postotak ALA od svih jestivih biljnih ulja i stoga je vrlo vrijedan i relativno jeftin proizvod kojim zadovoljavamo dnevne potrebe za ovim esencijalnim, životno važnim masnim kiselinama.

A nutritivno najvažnija ALA – omega-3-masna kiselina sudjelujući u izgradnji svih naših stanica doprinosi optimalnoj funkciji koju one imaju. Kada organizam na raspolaganju nema te esencijalne masnoće, koristi one koje su dostupne, ali nisu posve adekvatne za tražene funkcije. To ima za posljedicu lošije „performanse“ našeg organizma i posljedično oštećenja, koja rezultiraju raznim stanjima. Zamislimo da zidar na raspolaganju nema prave cigle za gradnju kuće, već mora koristiti drvene, plastične, od stiropora, tijesta…

Dokumentirani su blagotvorni učinci na sljedeća stanja i tegobe:

Protektivno djelovanje protiv raka prostate i dojke (4) te poboljšanje apetita, tjelesne mase i kvalitete života(5)
Protektivno djelovanje protiv razvoja, srčanih oboljenja i smrti kod ljudi s poviješću kardiovaskularnih oboljenja6 te snižavanje krvnog tlaka (7);
Snižavanje razine masnoća u krvi (8);
Protuupalno djelovanje (9)
Pozitivan učinak kod poremećaja pažnje (ADHD), autizma i drugih razvojnih poremećaja (10,11)
Omega-3-kiseline su vezane uz mentalno zdravlje pa su korištene u tretmanu bipolarnog poremećaja, depresije pa čak i prevenciji psihoze (12,13,14)

 

Literaturni izvori:

1.  "What are cold pressed oils?". World's Healthiest Foods. Retrieved 2011-10-11.

2. A. G. Vereshagin and G. V. Novitskaya (1965) The triglyceride composition of linseed oil. Journal of the American Oil Chemists' Society 42, 970-974. [1]

3.  "Omega-3 Fatty Acids and Health: Fact Sheet for Health Professionals". US National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. 2005. Retrieved 12 April 2014.

4. Heinze VM, Actis AB (February 2012). "Dietary conjugated linoleic acid and long-chain n-3 fatty acids in mammary and prostate cancer protection: a review". International journal of food sciences and nutrition. 63 (1): 66–78. 

5. Colomer R, Moreno-Nogueira JM, García-Luna PP, García-Peris P, García-de-Lorenzo A, Zarazaga A, Quecedo L, del Llano J, Usán L, Casimiro C (May 2007). "N-3 fatty acids, cancer and cachexia: a systematic review of the literature". Br. J. Nutr. 97 (5): 823–31.

6. Casula M, Soranna D, Catapano AL, Corrao G (August 2013). "Long-term effect of high dose omega-3 fatty acid supplementation for secondary prevention of cardiovascular outcomes: A meta-analysis of randomized, placebo controlled trials [corrected]". Atherosclerosis Supplements. 14 (2): 243–51. 

7. Miller PE, Van Elswyk M, Alexander DD (July 2014). "Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials". American Journal of Hypertension. 27 (7): 885–96.

8. Weintraub HS (November 2014). "Overview of prescription omega-3 fatty acid products for hypertriglyceridemia". Postgraduate Medicine. 126 (7): 7–18. 

9. Robinson LE, Mazurak VC (2013). "n-3 Polyunsaturated fatty acids: Relationship to inflammation in health adults and adults exhibiting features of metabolic syndrome". Lipids. 48 (4): 319–32

10. Levy SE, Hyman SL (2005). "Novel treatments for autistic spectrum disorders". Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 11 (2): 131–42. 

11. Richardson AJ (2006). "Omega-3 fatty acids in ADHD and related neurodevelopmental disorders". Int Rev Psychiatry. 18 (2): 155–72. 

12.  Perica MM, Delas I (August 2011). "Essential fatty acids and psychiatric disorders". Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition. 26 (4): 409–25. 

13.  Montgomery P, Richardson AJ (2008-04-16). Montgomery, Paul, ed. "Omega-3 fatty acids for bipolar disorder". Cochrane database of systematic reviews (Online) (2): CD005169.

14. Stafford, MR; Jackson, H; Mayo-Wilson, E; Morrison, AP; Kendall, T (18 January 2013). "Early interventions to prevent psychosis: systematic review and meta-analysis.". BMJ (Clinical research ed.). 346: f185. 

mr.sc. Hrvoje Mikuldaš, dipl.ing.kemije

   Povratak na sve novosti